11.30.2011

PERBEZAAN MATRIKULASI DAN ASASI


Salam kemerdekaan kepada pelajar yang baru je habis SPM semalam....
tetapi kepada pelajar MML, kemerdekaan akan tiba 13 Disember nanti..

Baiklah, memandangkan exam SPM bakal habis,jadi sya nk terangkan skit pasal halaa tuju lepas SPM nanti.. Lepas SPM nanti peluang pengajian sangat luas.. Habis je SPM,antara peluang pengajian yg terbuka kpd pelajar ialah :

  • Matrikulasi
  • Asasi
  • STPM / STAM
  • Pengajian Luar negara
  • DLL....



Tapi ramai yang confuse...Ape beza Matrik dengan Asasi?? UPU tu ape?? Mane yg lebih baik,matrik ke, asasi?? macamane nak isi UPU?? tak tahu ape2 lah...
Ini antara soalan yg selalu ditanya oleh kebanyakan pelajar....

Matrikulasi merupakan pengajian yg boleh dikatakan jambatan ke Universiti...boleh dikatakan sama macam tingkatan enam cuma bezanya kita sudah terlepas daripada sistem persekolahan...suasana matrik macam kat universiti lah...

Matrikulasi ialah program bawak Kementerian pelajaran Malaysia...Asasi pulak bawah Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia...

Dalam pengajian Asasi, kita akan belajar perkara2 yg berkaitan dengan pilihan program yg bakal kita ambil...seperti sudah masuk dalam course yang kita pilih...

Matrikulasi pulak,kita akan belajar yg basic tentang aliran kita dan akan belajar tentang course yg bakal kta pilih...tapi jgn pandang rendah kat matrikulasi sbb sama2 akan masuk Universiti... Ramai pelajar lepasan matrikulasi mampu ke universiti pilihan... ambik medic pun ada...

Di UPU,kita belajar kat universiti yg menawarkan asasi untuk course yg kita pilih..contohnya asasi UM,UKM,UIA,UPM,Tamhidi USIM,dan byk lagi universiti tempatan...

Matrik pulak kita belajar kat Kolej Matrikulasi yang kita pillih masa permohonan matrikulasi pertengahan tahun baru2 ni..contohnya Kolej matrikulasi Kulim,Kolej Matrikulasi Selangor & byk lagi kolej lain.....

Oklah....

Jawapan untuk soalan "mane yg lebih baik, matrik or asasi??"

Sebenarnya semuanya baik untuk kita semua.... Semuanya atas pilihan kita...
BUAT PILIHAN YANG TERBAIK!!

Kalau rase mase belajar form 5 hari tu tak banyak yg dikuasai or banyak tak faham lagi...jd baik ambik matrikulasi sbb kta boleh belajar balik apa2 yg kita tak faham tu...so bleh cover baliklah sebelum kita masuk dalam course yg kita pilih....

Ini sahaja yg boleh saya beritahu pasal UPU & Matrikulasi ...kalau silap tolong bagitau ye.....

Sebelum terlupa...jika ada masalah berkaitan kerjaya,

sila rujuk kaunselor sekolah anda
atau
atau
rujuk Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) sekolah anda..

Sampai di sini sahaja post buat kali ni... Kita jumpa lagi di lain siaran

Assalamualaikum....

3 comments:

  1. saye nak tau, whether ipta lain terima tak budak asasi uiam??

    sye dgr, dorg tak lepaskan budak asasi uia ke mne2 ipta for degree :3 haih

    ReplyDelete
  2. antara asasi dgn matrikulasi ,yg mna lebih baik? kalau sya taknak program diploma

    ReplyDelete
  3. ummmm, can u juz give it up str8 2 me,, which 1 is btter???? ada gengar crita kalau x dapat 4flat kat matrik akan dapat course lelong....n wut about asasi??? ada course lelong juga ke???

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Labels